Lasten ruutuaika on käsite, joka herättää usein paljon keskustelua. Myös lasten ruutuajan rajoittaminen on asia, joka on keskustelun alla monissa lapsiperheissä.
Tällä hetkellä WHO:n suositus on, että 2-4 -vuotiailla ruutuaikaa olisi alle tunti päivässä.
THL puolestaan suosittelee koululaisille alle kahden tunnin päivittäistä ruutuaikaa (Kts. MLL) .
Ruutuaikaa tulisi toisaalta miettiä myös siitä näkökulmasta, mitä lapsi ruudulla tekee: onko tekeminen passiivista katselua, kuuntelua ja pelaamista vai onko tekeminen aktiivista sisällön hakemista, tuottamista ja keskustelua? Aktiivista ruutuaikaa ei yleensä ole tarvetta rajoittaa tai laskea varsinaiseen ruutuaikaan. Tärkeintä on, että lapsen ja nuoren elämä on monipuolista ja se sisältää myös riittävästi leikkiä, liikuntaa, ulkoilua, unta ja yhdessäoloa kasvotusten. Onnistumisia ja sosiaalisia kontakteja tulee nykypäivänä myös ruudun kautta, jolloin ruutu voi lisätä lapsen ja nuoren onnellisuutta.
Ruutuajan rajoittaminen ja seuranta tulee ajankohtaiseksi, jos sovitut ruutuajat eivät pidä tai vanhempi haluaa muuten tietää lapsensa ruutuajasta ja liikkeistä enemmän. Erityisesti koululaiset voivat olla kotona tai menossa pitkiäkin aikoja yksin, jolloin ruutu voi muodostua ongelmaksi.
Sovellukset ja erilaiset ruutuaika-asetukset ovat keino rajoittaa, seurata ja hallita lapsen ruutuaikaa.
Ruutuajan rajoittaminen ei kuitenkaan estä esimerkiksi soittamista hätänumeroon, vaikka päivän ruutuaika olisikin jo täynnä.
Sovelluksissa on kuitenkin jonkin verran keskinäisiä eroja, joten niistä voi valita oman perheen tarpeisiin sopivan sovelluksen. Ohjelma ladataan sekä lapsen puhelimeen, että aikuisen puhelimeen. Ruutuajan rajoittaminen voi tulla myös liittymän kylkiäisenä, kuten joissain tarjouksissa DNA:n liittymissä, missä saa ilmaisen kokeilun ja myöhemmin 3,45€/kk hintaan F-securen nettiturvan, jolla voi asettaa esimerkiksi aikarajoituksia lapsen netin käytölle.
Moi-liittymien yhteydessä tulee samalla mukana keino rajoittaa lapsen ruutuaikaa.
Data-aresti on asetus, jonka voi asettaa kätevästi Mun Moissa, missä tehdään kaikki muutkin muutokset sim-kortille.
Data-aresti estää mobiilidatan käytön ja koska se asetetaan suoraan SIM tai eSIM-kortille, sitä ei voi kiertää millään tavalla. Data-arestin käyttö tapahtuu päälle ja pois -tyylillä, joten tämä vaatii vanhemmalta toimia siinä hetkessä, kun arestin haluaa laittaa päälle tai ottaa pois päältä.
FamilyTime on ilmainen sovellus, joka toimii lapsilukon tavoin. Premium-versio on maksullinen, mutta myös perus FamilyTime ajaa asiansa. FamilyTimen avulla voi seurata missä lapsi liikkuu ja asettaa rajoituksia eri applikaatioille. Lapsi voi myös rajoituksista huolimattaa ottaa aikuiseen yhteyttä paniikki-ilmoitusten avulla. FamilyTimen avulla aikuinen voi rajata päivästä hetkiä, jolloin puhelin tai muu laite ei ole lapsen käytössä. Esimerkiksi läksyjen teon voi turvata tiettynä hetkenä ja yön tunneille voi asettaa myös rajoituksia, jolloin kännykät eivät toimi yöaikaan.
Vaikka ruutuajat toimisivat ilman rajoittimia, niin FamilyTimen avulla voi myös suojata lasta pornografiselta materiaalilta, jolloin hakutuloksista karsiutuu automaattisesti kaikki epäsopiva materiaali pois. Sovelluksen avulla voi myös jäljittää lapsen liikkeitä ja saada selville, milloin hän on ollut missäkin.
Family Link on Googlen ilmainen lapsilukkosovellus, jonka avulla alle 13-vuotiaille voi myös avata oman Google-tilin. Family Linkistä voi asettaa rajoituksia ruutuajalle, mutta myös yksittäisille sovelluksille ja siinä voi asettaa myös yölukituksen. Laitteen voi myös lukita etänä, jos tietää, että lapsen tulisi tehdä läksyt yms. Aikuinen voi myös näppärästi lisätä peliaikaa päivälle oman puhelimensa avulla.
Family Linkin avulla voi seurata lapsen sijaintia sekä sitä, paljonko lapsi käyttää aikaa mihinkin sovellukseen.
Sijainnin selvittäminen vaatii kuitenkin sen, että puhelin on päällä ja yhteydessä verkkoon sekä sen, että puhelinta on äskettäin käytetty. Family Linkin avulla ei voi rajata netin haku-sisältöjä.
F-Securen Safe on maksullinen palvelu, jonka avulla saa virustorjunnan, selaus- ja verkkopankkisuojauksen, suojauksen kiristysohjelmia vastaan sekä lasten ruutuaikojen rajoittamisen. Ohjelmalla on 30 päivän ilmainen tutustumisjakso, jonka jälkeen se maksaa alk. 59,90€/ vuosi kattaen 3 laitetta. Aikarajoitusten asettaminen, sovellusten hallitseminen, epäsopivan sisällön näyttäminen sekä lapsen paikantaminen onnistuu kaikki samalla sovelluksella.
Aikuinen voi myös rajoittaa yksittäisen sovelluksen käytön kokonaan tai asettaa sille päivittäisen aikarajan.
Lasten ja nuorten kohdalla voidaan välillä ottaa käyttöön ruutuajan rajaamista eri sovellusten avulla, mutta lopulta tarkoituksena on aina valmistaa ja opettaa lasta itsenäiseen median käyttöön ja ruutuajan hallintaan. Aluksi ruutuajoista kannattaakin keskustella avoimesti ja perheelle tulee luoda yhteisiä sääntöjä, jotka ovat kaikkien tiedossa. Eri ikäisten lasten kohdalla voi miettiä ruutuaikaa aina ikä- ja lapsitasoisesti.
Ruutu voi olla lapselle ja nuorelle tärkeä harrastus eri pelien ja sovellusten myötä ja aikuisen tulisi tämä myös ymmärtää.
Toisaalta lasta tulee myös nykypäivänä suojella haitalliselta materiaalilta, jota voi tulla eteen, vaikka sitä ei erikseen hakisikaan. Liittymän ostaminen lapselle on viimeistään se hetki, jolloin voi miettiä myös netin ja ruudun käyttöä omassa perheessä sekä mahdollisten ruutuajan seuranta-ohjelmien hankkimista.
{{lapsille="/utility-pages/components9"}}