Roaming maksut ulkomailla. Ota huomioon nämä vinkit.
Roaming-maksuilla tarkoitetaan verkkovierailuista aiheutuvia maksuja ulkomailla. Matkustaessasi ulkomaille, poistut aina operaattorisi kotiverkosta ja käytät puhelintasi kohdemaan verkossa. Operaattori joutuu maksamaan vierailun kohteena olevan verkon operaattorille maksuja verkkovierailustasi.
Nämä maksut operaattorisi on tähän asti veloittanut takaisin suoraan sinulta, mutta viime vuosina roaming-maksuihin on kuitenkin tehty muutoksia. Katso alta, mistä on kyse.
Jos et halua käyttää puhelinta tai nettiä ulkomailla, voit hankkia puhelimeesi tai liittymääsi roaming-eston. Roaming-eston aktivoiminen riippuu aina puhelimesta, joten mitään yksityiskohtaista opastusta tämän asettamiseen on vaikea antaa. Kannattaa kuitenkin tutustua oman laitteesi käyttöohjeisiin. Niistä useimmiten löytyy apua myös roaming-eston aktivoimiseen.
Toinen hyvä vaihtoehto on asettaa roaming-esto omaan liittymään. Tällöin sinun kannattaa ottaa yhteyttä suoraan omaan operaattoriisi. He osaavat varmasti neuvoa sinua ja kytkeä halutessasi myös roaming-eston päälle liittymääsi.
💡Kannattaa aina miettiä kahdesti ennen roaming-eston laittamista. Nykyisin esimerkiksi Pohjoismaissa tai Baltiassa voi surffailla ja soitella kotimaan hinnoilla, ainakin jos sinulla on Telian tai DNA:n liittymä. Jos sinulla on roaming-esto päällä, et pysty hyödyntämään tätä ominaisuutta.
Kun olet ulkomailla, yhdistää puhelimesi itsensä yleensä automaattisesti paikalliseen verkkoon. Esimerkiksi Telian 4G-roaming toimii jo yli 50 maassa, jolloin Telian liittymäsi yhdistyy automaattisesti vierailtavaan verkkoon.
❗ Useimmiten puhelimen ollessa roaming-tilassa, näyttöön ilmestyy kolmio-ikoni tai R-kirjain kuvaamaan roaming-tilaa.
Jos et halua puhelimesi yhdistävän itseään automaattisesti verkkoon, kannattaa muistaa ottaa mobiilidata pois päältä. Puhelinverkkoon yhdistyminen ei ole maksullista, ellet sitten soita puheluita tai lähetä tekstiviestejä. Puhelinta voi siis huoletta pitää päällä.
Kesällä 2018 Euroopan roaming-maksut jäävät pääosin historiaan ja esimerkiksi puheluista ja tekstiviesteistä tulee kaikkialla EU:ssa samanhintaisia kuin kotimaassa. Näin tapahtui myös Elisan ja Saunalahden roaming-asiakkaille.
Datansiirtomaksu Elisalla EU:n alueella on 5,58 euroa gigatavulta. Muuten kaikki palvelut EU:ssa ovat Elisan asiakkaille saman hintaisia kuin kotimaassakin.
Muutos astui voimaan kesäkuussa 2018. Elisan liittymillä pystyt toki tekemään verkkovierailuja myös muualla kuin EU:n alueella. Elisan liittymissä hinnat ovat myös varsin maltillisia. Esimerkiksi suosituimmissa kaukolomakohteissa, kuten Thaimaassa tai Yhdysvalloissa puhelimen käyttö on edullisempaa kuin muissa kaukomaissa. Voit myös tilata suosituimpiin kohteisiin suomalaisilta operaattoreilta erikseen reissunetin hintaan 19 euroa gigalta.
Kuten jo ylempänä mainittu, roaming-maksut siirtyivät historiaan EU:n sisällä vuonna 2018. Tämä tarkoittaa sitä, että puheluista tai tekstiviesteistä ei saa veloittaa EU:n sisäisillä matkoilla ylimääräistä. Myös dataroamingin täytyy olla EU:n sisällä edullista.
Kustannuksia saa kertyä yhden verkkovierailun aikana maksimissaan 62 euroa enemmän kuin datankäytöstä kotimaassa. Useimmat suomalaiset liittymät tarjoavat EU:n sisäisille matkoille 10-15 gigan datapaketteja kaupan päälle. Lisäksi Telian ja Elisan liittymillä voit surffailla rajoituksetta myös Baltiassa ja Pohjoismaissa.
Yhdysvallat kuuluu useimmilla suomalaisilla liittymillä toisiksi alimpaan roaming-maksujen luokkaan. Esimerkiksi DNA:n puhelun soittaminen Suomeen ja Yhdysvaltoihin maksaa noin 1,49 euroa minuutilta. Puhelun vastaanottaminen puolestaan on 0,99 euroa minuutilta. Tekstiviestit puolestaan ovat 0,29 euroa kappaleelta ja soittaminen toiseen EU-maahan 2,99 euroa minuutti. Datansiirrosta Yhdysvalloissa saa pulittaa 0,149 euroa megatavulta. Yhdysvalloissa puhelinta kannattaa siis käyttää varsin harkitusti, sillä soittaminen on melko arvokasta puuhaa.
Kannattaa hyödyntää esimerkiksi monessa hotellissa tarjottavaa ilmaista WIFI-yhteyttä.
Thaimaassa datan roaming-maksut ovat samat kuin Yhdysvalloissa. Data maksaa 0,149 euroa megalta. Kannattaa kuitenkin huomata, että nopealla nettiyhteydellä gigat siirtyvät varsin tiuhaan tahtiin. Esimerkiksi Telia tarjoaa Thaimaassa reissaavalle asiakkaalleen mahdollisuutta reissunettiin. 1 gigan eli 1024 megan datapakettia 19,90 euron hintaan. Tätä tarjousta kannattaa kysyä suoraan Telian asiakaspalvelusta, jos tarvitset nettiä myös reissun päällä.
Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että suurin osa hotelleista ja kahviloista tarjoaa nykyään maksuttoman WIFI-yhteyden asiakkailleen. Siksi puhelimen omaa dataa ei välttämättä tarvitse käyttää matkan aikana lainkaan. Thaimaahan saapuessa kannattaakin kytkeä puhelimen mobiilidata pois päältä.
{{5g="/utility-pages/components10"}}
{{4g="/utility-pages/components11"}}
{{rajattomat="/utility-pages/components7"}}