Mokkula kodin netiksi. Miten valita mokkula ja paras liittymä mokkulaan?
Mokkula on nimitys nettitikulle eli USB-modeemille. Se on laite, joka kiinnitetään USB-porttiin ja se yhdistyy matkapuhelinverkkoon. Ensimmäiset mokkulat hyödynsivät GSM-verkkoja, jotka olivat toisen sukupolven eli 2G-verkkoja. Nykyään nettitikut käyttävät neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoja eli niin sanottuja 4G-verkkoja. Nämä takaavat huomattavasti suuremman nopeuden kuin 2G- ja 3G-verkot.
Suomalainen Elisa tarjoaa mokkuloita nettitikku nimellä. Voit helposti ostaa nettitikun suoraan Elisan kaupasta. Samalla yritys tarjoaa sinulle Elisa Omaguru -palvelun, jonka avulla mokkulan asentamisen ja käytön ongelmatilanteet ratkeavat asiantuntijan avulla.
Itse nettitikku ei riitä, vaan siihen tulee hankkia samalla mobiililaajakaista-liittymä. Elisa tarjoaa Saunalahti-brändin nimellä kahdenlaisia liittymiä. Voit valita liittymän joko kiinteällä kuukausimaksulla tai sitten vuorokausimaksulla, jossa maksat vain pienen kuukausimaksun ja käyttömaksun sinä vuorokautena, kun käytät nettiä. Kummassakin liittymässä on rajaton netti eli datansiirron määrää ei ole rajoitettu. Elisa myy 4G- ja 5G Ready -liittymiä, joiden maksiminopeudet vaihtelevat sadasta tuhanteen Mbit/s. Voit myös ostaa Mini-version, joka soveltuu laitteiden ohjaukseen.
Elisa tarjoaa Saunalahti-brändin nimellä kahdenlaisia prepaid-liittymiä mokkulaan. Voit valita liittymän joko kiinteällä kuukausimaksulla tai sitten vuorokausimaksulla, jossa maksat vain pienen kuukausimaksun.
Myös DNA tarjoaa oman ratkaisun mobiililaajakaistoille. DNA hyödyntää mokkuloissa 3G- ja 4G-verkkoja. Jos haluat ostaa myös mokkulan tai mobiilireitittimen, niin DNA:lta voi ostaa Huawein laitteen tätä varten. WLAN-ominaisuus on tarjolla vain mobiilireitittimissä, joten jos haluat jakaa yhteyden saman aikaisesti moneen laitteeseen tai esimerkiksi tablettiin, tulee sinun hankkia mobiilireititin. Laitteen lisäksi sinun tulee hankkia mobiililiittymä. DNA tarjoaa näitä eri nopeuksilla. Verkkojen kantavuusalueiden rajoilla kannattaa reitittimeen hankkia lisäantenni takaamaan hyvä kuuluvuus.
DNA myy kaupassaan mm. Huawein mobiilireitittimiä ja mokkuloita. Voit ostaa näitä jopa kolmen vuoden maksuajalla, jolloin laitteen kuukausihinnaksi tulee muutamia euroja. Voit luonnollisesti ostaa laitteen myös kertamaksulla. Itse laajakaistaliittymiäkin löytyy erilaisia. Nopeimman liittymän maksimitiedonsiirtonopeus kohoaa jopa 1000 Mbit/s. Tällaisen liittymän saa käyttöönsä ensimmäiseksi vuodeksi alle 40 eurolla kuussa. Tämän jälkeen hinta nousee muutamalla eurolla. Hieman hitaamman liittymän saa halvemmalla.
🚀 Mitä suurempi tiedonsiirtonopeus on, sitä paremmin sitä voidaan jakaa useampaan laitteeseen.
DNA myy myös prepaid-liittymiä. Valvontalaitteisiin ja etäohjaukseen kannattaa hankkia hitaan tiedonsiirron Laitenetti.
Yksittäinen nettitikku soveltuu vain yhden laitteen käyttöön kerrallaan. Näitä käytetäänkin tavallisesti pöytätietokoneissa ja kannettavissa tietokoneissa.
💡 Jos taloudessasi käytetään useita eri laitteita saman aikaisesti, kannattaa harkita mobiilireitittimen hankkimista. Mobiilireitittimessä on sama ajatus kuin nettitikussa eli laite kytketään mobiiliverkkoon SIM-kortin avulla.
Kun reititin on kiinni mobiiliverkossa, se voi jakaa internetyhteyden WLAN-tekniikan avulla muille laitteille. WLAN-tekniikasta käytetään usein myös nimitystä Wi-Fi. Reitittimen kantama riippuu pitkälti välissä olevista esteistä, kuten seinistä, mutta tavallisessa talossa tämä muodostuu harvoin ongelmaksi. Kannattaa myös huomioida, että mitä useampi laite jakaa 4G-verkkoa, sitä hitaammaksi se tyypillisesti muuttuu.
Mokkula itsessään on vain laite, joka kiinnitetään toisen laitteen USB-porttiin. Laitteessa on SIM-kortti-paikka, joihin voi ostaa operaattorilta mobiililaajakaistaliittymän. Vasta tämän jälkeen pystyt käyttämään kyseisessä laitteessa internetyhteyttä. Kaikki suurimmat Suomessa toimivat operaattorit tarjoavat omia mokkula- tai nettitikku-liittymiä joko 3G- tai 4G-verkkoon. Kannattaa aina tarkistaa operaattorien kotisivuilta alueesi kuuluvuus mobiililaajakaistaa varten. Aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta kuuluvuus on koko Manner-Suomessa erittäin hyvä kaikilla operaattoreilla.
Kun hankit uuden mobiililaajakaistan ja -reitittimen, mukana tulee hyvät käyttöohjeet. Sinun tulee ensimmäiseksi laittaa SIM-kortti (Mini- tai Micro-SIM) laitteeseen. Tämän jälkeen kannattaa kiinnittää tietokone tai muu sopiva laite uuteen reitittimeen. Tällöin pääset tarkistamaan reitittimen ja yhteyden tiedot, kuten nimen ja salasanat. Monesti oletustunnukset ja salasanat löytyvät laitteen pohjasta.
🔐 Oletussalasanan vaihtaminen kannattaa, sillä se parantaa huomattavasti tietoturvaasi.
Jos et valitse automaattista päivitysten asentamista, niin kannattaa muistaa välillä päivittää laitteen ohjelmisto jatkuvan tietoturvan takaamiseksi. Voit aina tarvittaessa palauttaa eli resetoida laitteen tehdasasetuksiin. Ongelmatilanteissa kannattaa rohkeasti ottaa yhteys operaattorisi asiakaspalveluun, jotta pääset nauttimaan mobiililaajakaistastasi.
Nykypäivänä verkon käyttö on hajautunut moneen eri laitteeseen. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että taloudesta löytyy perinteisen tietokoneen lisäksi tabletti, useampi älypuhelin sekä nettiyhteyden vaativa pelikonsoli tai televisio. Tällaisessa tilanteessa on hyvinkin kannattavaa harkita mobiilireititintä riittävällä tiedonsiirtonopeudella, jolloin kaikki laitteet voivat käyttää samaa internetyhteyttä saman aikaisesti. 4G-verkon datansiirtonopeudet liikkuvat useissa sadoissa megabiteissä sekunnissa, joten vaativakin käyttö onnistuu mobiililaajakaistan avulla.
Tarvittaessa pöytäkoneen voi kytkeä mobiilireitittimeen perinteisen Ethernet-kaapelin avulla. Jos et kaipaa enempää laitteita kotiisi, mutta haluat käyttää kannettavaa tietokonetta, niin nettitikku on oiva valinta.
{{4g="/utility-pages/components11"}}
{{rajattomat="/utility-pages/components7"}}
{{prepaid="/utility-pages/components8"}}