Netin nopeus - Näin näet nettisi nopeuden - Vertaa

Tiedätkö, miten nopea nettisi on? Katso alta ohjeet!

Netin nopeus - Liittymän luvattu yhteysnopeus

Internet-liittymää ostettaessa sopimukseen, kirjataan maksimi-, normaali- ja miniminopeudet tulevana sekä lähtevänä. Internet-yhteyden nopeuden on siis toimittava tällä sopimuksessa näkyvällä vaihteluvälillä. Yhteyden nopeuden pystyy helposti testaamaan esimerkiksi operaattorin omilla sivuilla.

🤝 Mikäli yhteyden nopeus ei vastaa sopimuksessa olevaa, voi operaattorilta vaatia asian korjaamista.
Mistä näkee, kuinka nopea netti on? Katso tästä ohjeet!

Siirtonopeus 4G ja 3G verkoissa

Nykyisissä markkinoilla olevissa 4G-liittymissä luvatut huippunopeudet vaihtelevat 50Mbit/s ja supernopean 300 Mbit/s välillä. Todelliset nopeudet ovat kuitenkin paljon luvattuja hitaampia, ja 4G verkko toimiikin lähinnä kasvukeskuksissa ja kaupunkien keskustoissa.

Mitä kauempana tukikeskus on, sitä hitaampi siirtonopeus on käytettävissä.

Jopa pääkaupunkiseudulla on katvealueita, joilla on hankala päästä lähellekään luvattuja huippunopeuksia. Eri asuinalueilla siirtonopeudet voivat vaihdella myös eri vuorokauden aikoihin, riippuen verkon kuormituksesta. 4G liittymät toimivat myös 3G-verkossa, kun 4G-verkko ei ole saatavilla, ja silloin käytössä on ainoastaan tarjolla olevan verkon nopeus.

3G liittymiä on vielä saatavilla, mutta 3G-liittymiin ei enää panosteta samalla tavalla, sillä teknologian kehittyessä ja 5G-verkon tullessa, 3G alkaa olla hidas nykyajan tarpeisiin. Tällä hetkellä 3G-liittymiä tarjotaan 1-5 Mbit/s nopeuksilla. Ero 4G-liittymiin on siis huomattava, vaikkei 4G-liittymä toimisikaan huippunopeudella.

Mitä Mb/s nopeus tarkoittaa?

💡Mb/s on lyhenne yksikölle megabittiä sekunnissa, joka kuvaa tiedonsiirron nopeutta. Se tarkoittaa siis sitä, että miljoona bittiä tietoa siirtyy sekunnissa.

Tiedonsiirron nopeus vaikuttaa tavallisessa netin käytössä esimerkiksi sivustojen latautumiseen, netin kautta pelaamiseen ja videoiden katsomiseen. Internetyhteyttä kotiin ja älylaitteisiin valitessa kannattaakin miettiä, että millaiseen käyttöön yhteys on tulossa. Esimerkiksi suoratoistopalveluiden kautta katsottavat elokuvat ja sarjat vaativat vähintään 5 Mb/s nopeuden.

Internetyhteyden nopeuden valinta

  • 1-2 Mb/s sopii peruskäyttöön, sähköpostin käyttöön, uutisten ja artikkelien lukemiseen
  • 5-50 Mb/s soveltuu suoratoistopalveluiden käyttöön, surffaamiseen ja useamman laitteen samanaikaiseen käyttöön
  • 50-300 Mb/s on riittävä nopeus silloin kun monella eri laitteella ja tietokoneella pelataan tai työskennellään samanaikaisesti
Miten näen netin nopeuden? Katso nettisi nopeus tästä!

Netin nopeustesti

Internetyhteyden nopeustesti on helppo väline yhteyden todellisen nopeuden mittaamiseen. Eri operaattoreilta löytyy omat testinsä nopeuden mittaamiseen, sekä olemassa on myös monia ilmaisia ja puolueettomia nopeustestejä. Myös mobiililaitteille on oma testinsä, jolla voi testata 3G- 4G- ja 5G- liittymien todelliset nopeudet.

Tietokoneella testiä aloittaessa on tietokone yhdistettävä modeemiin Ethernet-kaapelilla, suljettava kaikki yhteyttä kuormittavat sovellukset, sekä varmistettava, ettei internetyhteyttä käytetä samanaikaisesti muilla verkkoon yhdistetyillä laitteilla. Testi kannattaa tehdä useana eri päivänä ja eri kellonaikoihin, joiden tuloksista saadun keskiarvon tulisi asettua liittymäsopimuksessasi ilmoitettuun nopeuden vaihteluväliin.

5G huippunopea netti on jo täällä

Viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoja ja langattomia tiedonsiirtojärjestelmiä kuvaava 5G on tullut myös tavallisten ihmisten ulottuville Suomessa. Rakenteilla oleva verkko on tulossa käyttöön myös esimerkiksi kodinkoneiden, sensoreiden ja teollisuuslaitteiden käyttöön.

🚀 5G-verkon hyötyjä ovat jopa 10-kertainen nopeus 4G:hen verrattuna, sekä jopa olemattomaksi putoava viive.

Tämä mahdollistaa verkon uudenlaisen käytön teollisuudessa ja liikenteessä. Suomessa verkkoa on jo testattu hyvin tuloksin, ja kaupalliseen käyttöön verkko tuli saataville vuonna 2019.

Paras nettiyhteys ulkomaille

🤝 Vuonna 2017 EU:n alueella tuli voimaan verkkovierailujen uusi asetus, jonka mukaan matkapuhelimen käytön tulee EU:n alueella olla samanhintaista kuin kotimaassa.

Tämä helpottaa etenkin paljon EU-maissa matkustavia, sillä se mahdollistaa saman liittymän käytön useissa eri maissa. Useissa liittymissä Baltiassa ja Pohjoismaissa mobiilidatan käyttö on rajatonta, ja muissa EU- ja ETA-maissa ilmaista tiettyyn datamäärään asti. EU:n ulkopuolelle matkustettaessa, ja pitkälle matkalle lähtiessä paikallinen etukäteen maksettava prepaid-liittymä on kuitenkin kaikista edullisin.

Netti on hidas - mitä tehdä?

Vika hitaaseen nettiin voi löytyä operaattorin yhteydestä, nettiä käyttävistä laitteista tai ohjelmistoista.

Vikaa kannattaakin lähteä etsimään testaamalla ensin netin todellisen nopeuden. Internetin yhteiskäyttö monella laitteella hidastaa yhteyttä, samoin vanhentunut tekniikka. Mobiiliverkon pätkimiseen vaikuttaa verkon käyttäjämäärät, katvealueet ja muut esteet, esimerkiksi talojen rakenteet.

Apua hitaaseen nettiin voi löytyä niinkin yksinkertaisesta ohjeesta, kuin käynnistämällä verkkoa käyttävä tietokone sekä modeemi/reititin uudelleen. Nettiselaimen ja tietoturvaohjelmiston päivitys voivat myös nopeuttaa internetyhteyttä.

Mikäli yhteys ei kuitenkaan ala toimimaan operaattorin lupaamalla vaihteluvälillä, on otettava yhteys operaattoriin, ja pyydettävä korjaamaan tilanne.

Katso tästä ajankohtaiset liittymätarjoukset!

{{rajattomat="/utility-pages/components7"}}

{{5g="/utility-pages/components10"}}

{{4g="/utility-pages/components11"}}